enczsksiplhudeitsvhrespt
NAVIGÁCIÓ Theatre database
EN | HU

Gödöllői Kastélyszínház

András Mayerhoffer

a színház történetefényképek, mellékletekműszaki adatokHistoric equipment

fontosabb események

(részletek)1785 | opening

személyek

András Mayerhoffer |vezető építész

történet

A francia reneszánszban udvari, illetve kastélyszínházak épültek. Ebben a korban éleződött ki a társadalmi elkülönülés. A főrangúak udvari színházformája átvezet a barokk kor színházába. A gazdagodó polgári réteg átvette a társadalmi elkülönülést jelző udvari színház-formát.

A XVII. század végéig udvari és népi színjátékok játszottak. A barokk építészet idejében számos kastélyszínház épült, ezekből ma már igen kevés maradt fenn, pld. Český Krumlov, Drottingholm, Fertőd és a Gödöllői Kastélyszínház.

Magyarországon, Grassalkovich Antal 1735-ben megbízta Mayerhoffer András építészt a gödöllői rezidencia felépítésével. Az építkezés három szakaszból állt és 1759-ben fejezték be. A kastély elrendezése típusteremtővé vált a magyar barokk kastélyépítészetben.

1771-ben Grassalkovich (II.) Antal birodalmi hercegi címet kapott és 1782-85 között rangjához méltóvá alakítatta át a rezidenciát. Az épület belső átalakításai közül a legfontosabb a 120 fős színház létesítése volt, amelyet három szint egybenyitásával valósítottak meg. A színházzal szemben lévő északi szárny emeletén az úgynevezett muzsikusgang kapott helyet az udvari zenészek számára.

A kiegyezés után 1867-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné kényelmüket szolgáló átalakításokat kezdeményeztek. Ezt az átalakítást Kirschner Ferdinand építész vezette. Ekkor alakították a színháztermet háromszintes vendég és személyzeti résznek.

A színház 24,5 méter hosszú, 8 méter széles alapterületű és 9,5 méter magas téglalap alaprajzú tér. Ezt a teret a proszcénium fal osztja ketté a 13 méter hosszú nézőtérre és a 11 méter mély színpadra. A színháztér-fomája axiális, lineárisan konfrontált típusú. A színpad meg van emelve, de nagyon keskeny a színpadnyílás. A tér egyik végében kétemeletes karzat van. A nézők elhelyezésében érezni a társadalmi elkülönülés szándékát. A színpadképek változtatására alkalmas kulissza rendszere van. Közvetlenül a színpad előtt a zenészek ültek a nézőtérrel egy szintben. Ekkor nem mindenhol alkalmaztak zenekari árkot. Bejárat a színházba a kertből és a karzat felől is egyaránt lehetséges.

 

 

szabályozatlan

nincs

Add information

Minimális kapacitás

az e-mail cím formátuma helytelen

nézőtér

fiveplusfour=