enczsksiplhudeitsvhrespt
/ czHlavní menu
EN | CS

Divadlo Continuo - Švestkový dvůr

Martin Rajniš, Martin Kloda, David Kubík

historie divadlaPřílohytechnické údajehistorické vybavení

významné události

(zobrazit)2010 | projekt

lidé

(zobrazit)Martin Rajniš |hlavní architekt
absolvent Fakulty architektury na pražské technice. Dva roky studoval na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Františka Cubra, poté nastoupil do Školky Sial v Liberci, vedené Miroslavem Masákem a Karlem Hubáčkem. V týmu s Johnem Eislerem a Miroslavem Masákem navrhl pražský obchodní dům Máj/Tesco/My (1971-75). S architekty Stanislavem Fialou, Tomášem Prouzou a Jiřím Zimou založil počátkem devadesátých let D.A. studio, které realizovalo technicistní stavby – továrnu Sipral v Praze-Strašnicích (1995-96) nebo obchodní centrum Nový Smíchov (1999-2001). V atelieru H.R.A. (2003-2005) vyvíjel s Patrikem Hoffmanem dřevěné konstrukční systémy. V roce 2010 Martin Rajniš se svým ateliérem e-MRAK a časopisem Zlatý řez reprezentoval Českou republiku na 12. bienále architektury v Benátkách.

Martin Kloda |hlavní architekt
David Kubík |hlavní architekt

historie

Architektura prožívá krizi. Naše domy lidi neuspokojují. Jak je možné, že auta,
lodě, letadla je uspokojují, jsou krásné a bezvadné? Protože auta musí jezdit,
lodě plavat, letadla létat. Je to hluboce pochopený design, inspirovaný
přírodou: aerodynamika podobná ptákům, osová symetrie podobná všem zvířatům.
Podstata auta, letadla, lodě je ryze konstrukční, estetická stránka je přitom
vedlejší. Architektura je v krizi, protože se neřídí těmito pravidly. Je nutné
začít tvořit jinak: místo designu a estetiky se inspirovat hlubokými zákony
přírody. Ponořit se do prostředí, do systému, z kterého jsme povstali…“

(ukázka z Manifestu studia e-MRAK)

 

Divadlo Continuo je mezinárodní nezávislá divadelní skupina vedená režisérem a uměleckým vedoucím Pavlem Štouračem. Od roku 1995 skupina - komunita sídlí a tvoří ve vsi Malovice v jižních Čechách, asi 25 km od Českých Budějovic, v prostorách bývalé zemědělské usedlosti „Švestkový dvůr“. Divadlo ve své práci využívá fyzické herectví, pohyb, tanec, cirkusové techniky, živou hudbu i výtvarnou stylizaci. K jejich práci patří herecké tréninky, individuální i společná laboratorní práce. Divadlo vědomě navazuje na tradici tvůrců druhé divadelní reformy 60. a 70. let 20. století (Jerzy Grotowsky, Richard Schechner, Peter Brook ad.).

Architekt Martin Rajniš se v posledních deseti letech intenzivně věnuje pokusům s dřevěnými konstrukcemi, v kterých se nechává inspirovat inženýrskými projekty, strukturami přírodních materiálů a živočichů i stavbami přírodních národů. V Malovicích byl tým e-Mraku postaven před pře-stavbu tradičního venkovského zemědělského sídla pro divadelní komunitu. Cílem stavby se mělo stát zlepšení pracovních podmínek členů souboru a umožnění pořádání kulturních akcí pro veřejnost. Švestkový dvůr je pro tyto účely postupně upravován, ale areálu chybí především ústřední divadelní sál přístupný publiku. Stávající objekt se skládá ze tří křídel, přičemž sál by měl vzniknout na místě zchátralé stodoly v západní části komplexu. Severní a jižní křídlo má být podle projektu přestavěno na zázemí divadla. Ateliér e-MRAKu navrhl divadelní sál z lehké dřevěné konstrukce jako volný prostor bez jasně definovaného jeviště a hlediště. Měla by tak vzniknout dřevěná schránka s variabilním prostorem přístupným ze všech stran, něco jako prosvětlený pozitivní black box. Do prostoru severní strany architekti z jedné čtvrtiny vestavěli patro, které by se dalo využít jako místo pro zvukaře, osvětlovače a režii nebo pro hlediště – balkon či bar a občerstvení.

Zázemí divadla projektanti směřovali do podkroví stávajících budov a propojili je vnějšími pavlačemi s divadelním sálem. Veškerý vstupní prostor – dvůr mezi oběma křídly je v projektu zastřešen a zastává tak funkci foyeru nebo jakési veřejné platformy. Celý komplex je rozšířen o přístavbu bočních nižších křídel, které mají sloužit jako dílny, učebny apod.

Architektonický návrh respektuje stávající tvarové a urbanistické uspořádání celku. Divadelní sál nahrazuje původní stodolu a zachovává tím dispozici zemědělské usedlosti. Projekt pracuje s tradičním tvaroslovím – šikmá střecha s malými přesahy, úzké dlouhé vikýře i materiály – zděné konstrukce, bílá omítka, dřevo.

 

L: http://www.hutarchitektury.cz/index.php?lang=cs&page=projects&part=0&project=130&image=320

 

 

Autor: Markéta Svobodová

Dodatečné informace

Žádné informace nebyly zatím vloženy

přidej data

Jméno: jméno bude publikováno

Váš email nebude publikován

Data: prosím, vložte data o tomto divadle, minimálně 10 znaků

sedmmínusdva=