enczsksiplhudeitsvhrespt
/ czHlavní menu
EN | CS

Buranteatr

Miloš Laml

historie divadlaPřílohytechnické údajehistorické vybavení

významné události

(zobrazit)1929 | stavba
Objekt byl postaven mezi lety 1928 -1929 podle projektu Miloše Lamla.
(zobrazit)2010 | otevření

lidé

Miloš Laml |hlavní architekt
Antonín Blažek |architekt - účastník soutěže
Miloslav Kopřiva |architekt - účastník soutěže
Jindřich Kumpošt |architekt - účastník soutěže

historie

Soubor divadla Tramtárie vznikl v roce 2003 v Olomouci a v roce 2005 přesídlil do Brna pod novým názvem Buranteatr. V roce 2008 se usídlili v nevyužívaném skladu v 1. patře knihkupectví Dobrovský v Joštově ulici. V roce 2010 našlo své působiště v budově Sokola na Kounicově ulici, které předtím využívalo G-studio či divadlo Feste.

 

Budova je funkcionalistický komplex, který nechalo mezi lety 1928 – 1929 postavit Družstvo pro zřízení tělocvičny podle projektu Miloše Lamla na místě bývalého hřbitova.  Vedle tělocvičny zahrnoval komplex společenský a koncertní sál s předsálím, galerií a šatnami, kino, restauraci a kavárnu.  Prostory kina byly později také používány jako nahrávacího studia klasické hudby. Od roku 2000 byly využívány pro divadelní účely souborem G studia.

 

Vstupní fronta fasády se skládá ze dvou hlavních hmot s provozy různého určení spojené ve středu nižší spojovací hmotou vstupní haly se segmentově ustupujícím masivním portálem s klenákem v centru.  Levé křídlo s vysokými okny tělocvičny a převýšenou věží provozních místností kontrastuje s téměř neartikulovanou plochou pravého křídla, které prolamují pouze pás oken a vchodů v přízemí. Tam se také vstupuje do vestibulu divadla vchodem s markýzou s reklamní plochou.  K němu a k fasádě přiléhá malý sál typu black box pro 70 diváků. Na opačné straně vestibulu se vstupuje do většího sálu s kapacitou 230 diváků, který je vybaven pódiem a elevací. Hlediště je opticky rozděleno na stropě středním pásem, ze kterého vybíhají úzké nosné prvky světelné techniky. Po levé straně vzadu se nachází otevřená zvuková a světelná kabina. Za jevištěm jsou přístupné šatny a sklad techniky.  Rekonstrukce prostor zde proběhla v roce 2017.

 

 

Autor: Jan Purkert

Dodatečné informace

Žádné informace nebyly zatím vloženy

přidej data

Jméno: jméno bude publikováno

Váš email nebude publikován

Data: prosím, vložte data o tomto divadle, minimálně 10 znaků

šestplustři=