enczsksiplhudeitsvhrespt
/ enMain menu 
Navigation:  Theatre Database
EN | SK

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

history of the theatresupplementtechnical dataHistoric equipment

Important events

(detail)1994 | opening

History

Professional Theatre in central Zvolen became operational in 1949 under the name Stredoslovenské divadlo. For the established region-wide institutions was reportedly chosen because of its merits in the Slovak National Uprising and in order to support this industry and workers' city, as opposed "intelectual, erudition and tradition  Banska Bystrica." [Maťašík, Ivan: drama theater in Slovakia. Guide to the Slovak theatrical history, Bratislava1993, s.69] The basis of its amateur theater group formed a local file and Banská Detvan local theater association. Since 1954, the institution bears the name of Jozef Gregor.
The theater is located in the original hotel building on the Grand Central Square, built in early 20th century in place of the old Renaissance building of the second half of the 16th century [by Project Institute of Culture Bratislava: Elected. Grand hotel. The draft program of cultural adjustment, 1984, prepared Miroslav Sura, p. 2], possibly early 17th century [as Project Institute of Culture in Bratislava, Zvolen. Grand Hotel. Historical research, processed Miroslav Sura, Věnceslava Iliev, Stanislav Rajnoha, p. 25]. Part of the Renaissance masonry building is preserved in the basement and in fragments on the ground floor. In the years 1901-1905 was the construction of the building footprint to U, intended for social purposes and accommodation. In the central part of the floor was situated a large hall, spaces after the sides were used for accommodation. [The Culture Project Institute Bratislava: Elected. Grand Hotel. Historical research ... č.d., p. 29. The draft program of cultural adjustment refers to location of residential areas to the left of the main rooms and rear wing on the right. - Project Institute of Culture Bratislava: Elected. Grand hotel. The draft program of cultural adjustments ... cd, p.2]. Construction repairs turn object passed in the first half of the 30-ies of the 20th century, when the premises are adapted exclusively for the hotel use. Large Hall on the first floor was canceled partitioning into two floors and further adjustment for residential buildings. They are also established in the pioneering greenfield attic. On the ground floor coffee bar set up. Layout changes in the interior is also touched on the street facade, which was given at the upper two floors of new rows of rectangular windows, replacing one row of high windows closed sector of the original large halls. On the ground floor has been lifted, the three centrally located to segment input end and replacing them with single rectangular entrance and a pair of rectangular window openings. Operationally linked to the object side house in the street sealing.
In the second half of the 20th century was followed by the smaller changes associated with maintaining and adapting the building increased demand for hotel standard. Mainly concerned the completion of inappropriate dostavieb in the courtyard of the building. Adjustments necessitated the termination of the original appearance of the side facades.
From 1987 to prepare for reconstruction of the object and its adaptation to the needs of the theater. The facility was established in the entrance of the theater, which was created as a new building from the rear of the historic building (1990-1994, architectural study V. smarts, I. Puskar, the feasibility study J. Gallo, I. Polakovičová initial project, construction project Polakovičová I. , R. Sládková, J. Majerský, design interiors M. Marcinko, S. Kliská, Fašung). The new building was built with facilities for stage performers, service for visitors, space for administrative and technical operation theater.

Theater Joseph Gregor in Zvolen is a corner building, the north side adjacent to the rowhouse the main city square and its eastern side to side street facade. The historical part of the building facing the square, on the eastern side it connects to the modern rear extension.
The main entrance is located by the Square. The front facade is , divided into various intermediate floors, cornices codon (in the case of the first five axes separates the ground floor from the first floor cornice, decorated with plant motifs). The extent of the eighth to tenth axis is predsunutý buttress. At the level of the upper floor is divided by a high number of pilasters, the cornice is a major plus attic parapet with a small segment in the central axis of the shield. The entire ground floor is highlighted by rustic, broken down into two upper floors shallow recess, the continuity of passing through both floors, which are embedded in the windows. The first five axes of ground floor window, equivalent to the original lateral wing of the building, form a rectangular window openings, nestled in niches with the upper end of the segment. Window sills are decorated with filling in the form of diamond cut, smooth lining and nadokenné to segment the arc shaped strip rrustical medium keystone adorned with acanthus leaf. The width of the other seven axes on the ground floor are set up rectangular inlets, allowing the visitor access via the stair steps or ramps to an elevated plateau. For him to enter premises either in theaters or theater to restaurants and cafes in the original side wing of the historical building.
Rectangular window openings are also on the upper level of two storey front façade, the window width of the first five axes of stress segment nadokenné fronton in plant decoration adorned with stripes and side suprafenestrovými Ankon in the form of animal masks. Female masks decorate the keystone of the peak frontónu. The border is formed by a smooth bar with architraves, under-window sill is filled with round dots. Emphasized is the form of three windows on the first floor within predstavaného buttress, framed them with plain architraves and trim the upper segment with Ankon fronton in the form of animal masks and the keystone to the female mask. Other windows on the first floor and second floor windows have a simple rectangular shape. The main cornice is the width of the central axis of the bay and stopped a stylized emblem of the city.
Similar form bears the side facade of the historic theater, occupying the width of the four axes window. Pursuant to the front facade of the square and divided by the string courses at each floor. The bottom is highlighted rustic and four rectangular open-entry into an elevated plateau. The other two floors divided simple rectangular windows set in shallow over two floors going niches.
Side facade of the modern extension, which connects to the side-mentioned historical facade of the building is designed as a combination of glazed area and the area lined with polished stones. Glazed the whole first quarter of the length of the façade excluding plinth area, horizontal continuous window strip skirting the zone to continue the facade and two similar strips going facade and divided vertically. The area outside the smooth, vertical stripes okennými divided into parts, which ends in varying degrees convex starts bulging in the area. Last 12-axis, the rear part of the facade is its form significantly different from previous. It is regularly broken by three rows of window openings, lined with narrow architraves. At the bottom of architraves protrudes below the bottom edge of windows. The width of the intermediate eight window axes linking together the upper two rows. In the middle axis is situated on the ground floor of the administrative entrance to the theater, open to several levels.
Theatre foyer, accessible through the open plateau of the square is a smaller rectangular area, vaulted Prussian vaults puted on two central pillars. Area is plastered walls and no decoration, lining the pavement of polished stone. Part of the side wall is also a window of the Treasury. A pair of glazed doors, the foyer opens into the foyer area on the ground floor, which is already part of the modern additions. It is an irregular floor plan, based on the needs of historical connection with building a new building. Foursome hints columns divides its space into two parts. The front wall of the foyer (to the theater hall) is a convex curved, indicating the rounding point of view. It includes viewers changing rooms, situated on the sides. Among them are the toilet facilities, hidden behind a wall of convex-concave. A pair of staircases, placed symmetrically on both sides of the foyer leads to the first floor. The walls are covered with black lacquered wood, or plastered, the pavement of polished stone. The ceiling is designed in the form of a hinged perforated grille with openings in the form of polygonal holes.
Similar solution carries the foyer on the first floor, accessible by both stairs on the sides of the foyer. In the space between the staircases are placed with operator buffet counter, the sides of the front, convex-concave as well wall are located entrances to theaters. Divides the space here foursome columns, walls are lined with wood paneling and the ceiling is in the form of hinged perforated grille. Superimposed floor carpeting. 
The theater perspective is in the form of a circle cut-out segment, which corresponds to the concave curved seat council. Aspect is without a balcony, part of the side walls are only two lodges - for disabled visitors and for special visits. The walls are lined with dark brown wood paneling, in the case of side boxes decorated with wallpaper and trim. 
     
       



 

 

Author: Viera Dlhánová

Additional information

No information has yet been entered

Add information

Name: The name will be published

Email: The email will not be published

Information: Please enter information about this theatre, at least 10 characters

fourplusnine=