enczsksiplhudeitsvhrespt
/ czHlavní menu
EN | CS

Multifunkční centrum

historie divadlaPřílohytechnické údajehistorické vybavení

významné události

(zobrazit)2011 | stavba

lidé

historie

Město Hlinsko mělo v prvním desetiletí záměr využít budovu nevyužívaného učňovského učiliště na kulturně společenské a vzdělávací centrum, neboť ve městě chyběly příslušné prostory. Různé instituce provozované městem byly rozseté po nemovitostech soukromých majitelů, kterým se platil nájem. Stavbou nového centra by město tak získalo nejen moderně vybavené zázemí, ale i větší organizační kontrolu. Ještě před stavbou město získalo na projekt dotaci z evropských fondů ve výši 63,3 milionů korun, což mělo pokrývat téměř polovinu finálního rozpočtu 140 milionů korun a zajistilo si finanční rezervu prodejem několika městských nemovitostí.  

 

K čtyřpodlažní střední části budovy měly být dostavěna nová vedlejší křídla na místě starých, jedno s divadelním a jedno se sálem kina. V centru by vedle toho vzniklo zázemí pro městského kronikáře, další zájmové organizace a klubovny. Rekonstrukce proběhla podle projektu Ivana Rullera. Byla zahájena 5. ledna 2010 a dokončené centrum bylo slavnostně otevřeno v listopadu 2011.

 

Přestavbou získala původní volně stojící stavba moderní výraz. Veškeré předchozí členění bylo odstraněno a zateplená fasáda je obložena obklady. Nad hlavním vchodem je betonová markýza. Ke vchodu samému vedou schody a betonový objezd pro postižené. Ze vstupní fasády předstupují na obou stranách křídla v tmavší barvě. Původní budova byla zateplena. Sály pro divadlo a kino se nacházejí v zadní části traktu v nové členité budově. Jsou na sebe napojeny, takže je možné je oba využít společně.  Divadelní sál s kapacitou 300 míst je vybaven posuvnou elevací na motorový pohon. Vedle divadelních produkcí tak může být sál využíván i pro další libovolné společenské akce. Vstupuje se do něj posunovacími dveřmi po pravé straně sálu směrem k hledišti. Obepíná jej ze tří stran ochoz, jehož zadní a levá část směrem k jevišti je mírně vyvýšená a spojovací článek k němu zkosený. Jeho poprseň může být pokrytá potahem. Ten může být vyveden stejně jako stěny nad linií druhého podlaží v odstínech černé barvy, která příjemně kontrastuje se světle hnědými obklady stěn, parketami na podlaze, překladem nad portálem a překlady na stropě, které odstiňují osvětlení. V zadní části ochozu se nacházejí okna světelné a zvukové kabiny. Jevištní portál je jednoduchý bez předscény.  

 

 

 

Autor: Jan Purkert

Dodatečné informace

Žádné informace nebyly zatím vloženy

přidej data

Jméno: jméno bude publikováno

Váš email nebude publikován

Data: prosím, vložte data o tomto divadle, minimálně 10 znaků

šestplusosm=