enczsksiplhudeitsvhrespt
/ czHlavní menu
EN | CS

Kulturní dům Petra Bezruče

Radim Dejmal, Blažej Heiser

historie divadlaPřílohytechnické údajehistorické vybavení

významné události

(zobrazit)1961 | Otevření

(zobrazit)2001 | Rekonstrukce

lidé

Radim Dejmal |hlavní architekt
Blažej Heiser |hlavní architekt

historie

V padesátých letech 20. století tehdejší režim masivně investoval do těžkého průmyslu, který měl být poháněn vysokou spotřebou uhlí. Mohutné investice přilákaly do ostravského regionu velké množství pracovních sil a města kolem Ostravy se rozrůstala do velké průmyslové aglomerace. Vyrostlo zde i nové město Havířov na místě několika menších vesnic.

 

Pro nové město vypracovali architekti Blažej Heiser a Radim Dejmal v druhé polovině 50. let návrh multifunkčního kulturního domu, který by saturoval kulturní potřeby zdejších obyvatel. Budova byla zkolaudována v roce 1961.  Avšak dokončení části se sálem se dosáhlo až ke konci roku 1963. V roce  2002 prošel celkovou rekonstrukcí a renovací scénické technologie v celkové výši 125 miliónů korun.

                                                    

Kulturní dům je postaven na půdorysu písmene T. V základně jeho dříku se nachází divadelní sál. Na opačné straně se nalézá třípodlažní vstupní průčelí je obrácené do hlavní městské třídy. V jeho charakteru se zrcadlí stopy klasického vysokého řádu: na přízemí oddělené mezipatrovou římsou jsou nasazena patra artikulovaná sdruženými mělkými pilíři, které svírají šestičlenná okna. Kompozice vytváří množství menších i větších obdélníků. Hladké plochy po stranách a nad okny tvoří visuální orámování, neboť linie oken má svou římsu. V centru fasády se nachází trojosý risalit s balkónem a krátkým nástupním schodištěm. Před ním je do prostranství zasazena socha Maryčky od sochaře Vladimíra Navrátila. V levé části křídla je dostupná restaurace. V pravém křídle se nachází vchod do loutkového divadla. Vedle toho se v budově nachází klubovní místnosti a provozní kanceláře Městského kulturního střediska.

 

Hlavní sál má kapacitu 500 diváků. Jeho barevné ladění je provedeno v kombinaci bledě červené, světle hnědé a bílé. Bílá zvýrazňuje hlavní prostorové předěly mezi stropem a stěnami stejně jako vymezuje tři strany jevištního portálu. Stěny jsou obloženy dřevěným ostěním a jejich vyšší části látkou. Hlediště s elevací je rozdělené do široké centrální řady a dvou úzkých řad po stranách. Strop je sestaven z vystouplých desek, v jejichž středu jsou umístěna svítidla. Za jejich rozestupy pak s jejich plochou kontrastuje bledě růžové pozadí. Na obou stranách předscény jsou vchody do sálu. V jejich blízkosti se nachází vybíhající zakřivené rohy předscény s krátkými schody.

 

 

Tágy: Dům kultury, Komunistické Československo, Socialistický realismus

 

Autor: Jan Purkert

Dodatečné informace

Žádné informace nebyly zatím vloženy

přidej data

Jméno: jméno bude publikováno

Váš email nebude publikován

Data: prosím, vložte data o tomto divadle, minimálně 10 znaků

třiplussedm=