enczsksiplhudeitsvhrespt
/ czHlavní menu
EN | CS

Klub Cirkus

alias Národní Dům
historie divadlaPřílohytechnické údajehistorické vybavení

významné události

(zobrazit)1853 | Stavba

(zobrazit)90. léta 19. století | Rekonstrukce
1895 - 1899
(zobrazit)1966 | Otevření
V roce 1966 - 1971 v suterénu domu působilo ústecké Kladivadlo, později Činoherní studio

lidé

Pavel Plánička |architekt

historie

Národní dům v Ústí nad Labem se nachází v Hradební ulici, která vznikla na místě bývalého městského opevnění, které nechalo město ve 40. letech 19. století strhnout. V roce 1853 zde vyrostl obytný dům s restaurací, kuželnou a zahradou, v jejímž pavilonu se odehrávaly koncerty. V roce 1882 byl tento pavilon přestavěn na taneční sál, který byl následně ještě mezi lety 1895 až 1899 upraven.

 

Jednalo se o novorenesanční budovu zasazenou do mírného svahu, jehož hlavní uliční průčelí s bosovaným přízemím s několika vchody navazovalo na své pravé straně na uliční frontu dalších budov. Na přízemí byla nasazena dvoupatrová asymetrická hmota na pravé straně širší straně formovaná vysokým řádem se třemi okny s půlkruhovými záklenky sevřenými pilastry, na okrajích hmoty zdvojenými. Za římsou se zubořezem se tyčila atika. Levá strana byla formována jako patro s pilíři na bocích, nad nímž se tyčila atika balkónu s nápisem „Národní dům“ na obou svých stranách. Uliční fronta pokračovala doleva pilíři plotu, za nímž se rozléhala zahrada. Na ní byla obrácena podélná fasáda, podle níž vedlo schodiště do úrovně prvního patra, kde se nacházela řada pěti vysokých oken podobně artikulovaných jako na hlavní fasádě evokujíc architekturu barokních lodžií. V ní se nacházel přístup do sálu s galerií a jevištěm.  Dále se zde nacházelo české nakladatelství, spolkové místnosti a hostinské pokoje.

 

V průběhu první republiky se budova stala centrem české národnostní menšiny. V roce 1945 zde vniklo kulturní zařízení pod názvem Dům osvěty.  V suterénu v sále pro 80 diváků působilo mezi lety 1966 až 1971 Kladivadlo.

 

Na počátku 70. let se provozovatelem stal místní Okresní národní výbor, který nechal budovu v tomto období rekonstruovat. Rekonstrukce výrazně změnila vnější vzhled uliční fronty, jejíž starší podobu nahradila kachlíčkovaná fasáda bez oken a   nárožní balkón byl zastavěn. Podobně byla nahrazena vysoká okna standardními okny v každém patře, přičemž původní pilastry s patkami byly zbaveny dekorativních prvků.  Jen některé z nich se zachovaly v převýšené zadní části vedlejší fasády.

 

V lednu 2003 byl po rekonstrukci dle návrhu architekta Pavla Pláničky otevřen Klub Cirkus sloužící hlavně pro hudební produkce.

 

 

Autor: Jan Purkert

Dodatečné informace

Žádné informace nebyly zatím vloženy

přidej data

Jméno: jméno bude publikováno

Váš email nebude publikován

Data: prosím, vložte data o tomto divadle, minimálně 10 znaků

čtyřiplusdevět=