enczsksiplhudeitsvhrespt
/ czHlavní menu
EN | CS

Dům kultury Žďár nad Sázavou

Milan Blahut

alias Osvětový dům
historie divadlaPřílohytechnické údajehistorické vybavení

významné události

(zobrazit)80. léta 20. století | stavba

(zobrazit)2013 | rekonstrukce

lidé

Milan Blahut |hlavní architekt
Vít Vencour |architekt

historie

Kulturní dům v panelovém sídlišti Libušín - Žďár nad Sázavou vznikl na základě studie architekta Milana Blahuta z roku 1977. Projektová dokumentace k ní byla vytvořena tímtéž architektem v roce 1984. V druhé polovině 80. let byla stavba realizována. Vedle velkého sálu se v ní nachází restaurace, kanceláře a další užitné prostory.

 

Budova se sice nachází na okraji panelového sídliště, je ovšem nedaleko historického centra blízko rušné komunikace.  Volně stojící stavba se skládá z hlavní třípodlažní hmoty s pásovými okny v horních podlažích zasazených do bílých pásů obkladů. Původně byl její plášť tvořen pohledovým betonem, keramickými obklady a prosklenými stěnami. Při poslední rekonstrukci byly plochy mezi okny rozčleněny na nestejně velké plochy z barevného smaltovaného skla každá jiného odstínu žluté, oranžové a tmavě červené. K hmotě budovy přiléhá zleva přístavba v šedé barvě se schodištěm.  Ve vstupním průčelí se nalézá v pravé části prosklené prostory restaurace. Do jeho levého rohu vložen masivní portikus s frontální plochou výšky prvního patra. V jeho pravém dolním rohu je vyveden nápis Dům kultury. Prosklenými dveřmi se zde vchází do vestibulu. U vchodu byl původně na stěně vpravo vyveden reliéf.

 

Sál s rovnou parketovou podlahou je víceúčelový, ale pro je možné jej přizpůsobit elevací pro divadelní a podobné produkce, kdy může kapacita dosáhnout 800 diváků. Rovný strop je pokryt rytmem linií osazených svítidly a obklady ve tvaru stlačeného jehlanu. Po jeho levé straně směrem k hledišti se otevírají vysoká okna do zadní fasády objektu. Po pravé straně a vzadu je balkon, kterým po straně prostupují pilíře.  Stěna s jednoduchým jevištním otvorem je obložena dřevem. Jeviště je vybaveno forbínou a tahy. Sál je využíván spíše pro kulturní a společenské události jako jsou koncerty a plesy.

 

Vlastníkem budovy je město, které v roce 2013 investovalo do rekonstrukce, kterou provedla  firma PKS stavby a. s.  podle projektu Víta Vencoura. Ta oživila exteriér i interiér citlivou barevností, renovovala prostor a budovu zateplila.  

 

 

Autor: Jan Purkert

Dodatečné informace

Žádné informace nebyly zatím vloženy

přidej data

Jméno: jméno bude publikováno

Váš email nebude publikován

Data: prosím, vložte data o tomto divadle, minimálně 10 znaků

šestmínustři=